Uw dier ontsnapt, dit doet u best NIET!
Uw dier ontsnapt en u wil het natuurlijk zo snel mogelijk terug. We leggen in dit artikel kort uit wat u best wél en best niet doet!
Wanneer uw dier het hazenpad kiest, bijvoorbeeld doordat een poort is blijven openstaan of een stuk weidedraad is omgevallen, kan u best eerst de situatie goed inschatten:
- Kan het gevluchte dier snel terug gevangen worden?
- Is er veel verkeer met grote wegen nabij?
- Bent u in een risicozone? U bent bij een ontsnapping namelijk steeds aansprakelijk voor de schade die uw dier aanricht aan derden. Dus bezint eer ge begint!
We raden iedereen aan om maximaal 10-15 minuten te proberen het dier terug te vangen. Als dit niet lukt, bel dan onmiddellijk de dierenarts om u te helpen.
De dierenarts is op komst met het verdovingsgeweer, wat doet u nu best?
Beeld u een woeste stier in, die niet goed slaapt! Geen leuke en bovendien een gevaarlijke situatie.
Het is heel belangrijk dat het dier zo rustig mogelijk is wanneer de dierenarts ter plaatse komt!
We weten uit ervaring dat het vaak moeilijk is voor de eigenaar om het dier alleen te laten tijdens deze wachtperiode. We willen het dier geruststellen, terug richting een “goede” plek drijven, etc. Geloof ons: hoe minder mensen het dier ziet of ruikt, hoe beter!
Dit zijn de voordelen:
- Hoe kalmer het dier, hoe sneller de verdoving werkt.
- We kunnen een lagere dosis gebruiken.
- Goedkoper en veiliger voor mens en dier!
Idealiter kan u best het dier van grote afstand volgen vanuit een voertuig, eventueel met een verrekijker. De perfecte situatie is deze waarbij het dier u niet ziet, maar andersom wel!
Lopen, roepen, tieren en het dier richting een bepaalde zone drijven is geen goed idee! Omstaanders en ramptoeristen kan u best vriendelijk verzoeken om te vertrekken!
De dierenarts komt ter plaatse en zal de situatie inschatten.
U kan best zijn/haar advies volgen, want een sedatie of verdoving van een losgebroken dier is niet gemakkelijk!
De moeilijkste verdovingen zijn steeds die in de openbare ruimte waar er een hele menigte staat toe te kijken, foto’s staat te nemen en luidkeels staat te roepen. Uw dier zal enorm gestresst worden en zal niet meer slapen…
Via een speciale combinatie van verdovingsmiddelen met een hoge dosis, een cocktail, kan zo’n gestresst dier toch geïmmobiliseerd worden. Maar goede kennis en kunde is zeer belangrijk!
Hoge dossisen en speciale noodcombinaties voor gestresste dieren houden hogere gezondheidsrisico’s in voor het dier! Bijvoorbeeld ademnood, abortus en erge verzuring van het bloed. We kunnen dit dus best voorkomen!
Heeft u nog vragen?
Als u vragen heeft over hoe het in slaap schieten juist in zijn werk gaat, contacteer ons gerust (klik op deze link)!
Voor voorbeelden van cases en verdoving opdrachten, kan u steeds terecht op onze sociale media: Facebook en Instagram.