Is uw paard ontsnapt en laat het zich niet meer vangen? In dit artikel leggen we uit hoe we te werk gaan in zulke gevallen, als we een paard of pony even in slaap schieten met het verdovingsgeweer. Geen sinecure!
Vervelend als u uw trouwe viervoeter niet meer kan vangen!
Soms kan het nodig zijn om uw paard of pony even in slaap te schieten. Dit kan zijn omdat het dier:
- zich niet meer laat vangen in de wei, omdat het bijvoorbeeld een kwetsuur heeft.
- ontsnapt is uit de wei of trailer.
- een “wild” dier is in een natuurzone.
Uw ontsnapt paard even in slaap schieten? Oké, maar hoe werkt dit?
Een paard is een groot dier dat al snel 500-600kg kan wegen. We hebben dus straffe producten nodig als we het even in slaap willen schieten. De verdoving is relatief veilig, maar er zijn natuurlijk risico’s. Wil u meer weten over deze risico’s voor uw dier, surf dan naar deze pagina!
Veel mensen denken dat een verdoving onmiddellijk werkt. Dit is niet juist! Het is belangrijk om te realiseren dat het tijd vraagt vooraleer uw paard slaapt. Als uw paard op de openbare loopt, kunnen we het niet in een vingerknip terug vangen!
De strafste anesthetica zorgen voor een down time (de tijd vooraleer uw dier slaapt) van 4-5 minuten. Deze middelen zijn niet beschikbaar in België. We gebruiken ze trouwens bij neushoorns en olifanten.
Bij ontsnapte paarden of pony’s gebruiken we een verdoving die veilig genoeg is en werkt na 10-15 minuten. Dit moet zo omdat:
- we beperkt zijn tot het kleine volume van het pijltje.
- de dosis van de producten relatief klein is.
- bedwelmende middelen eerst moeten geabsorbeerd worden uit de injectieplaats voordat ze kunnen werken. En dit vraagt even tijd.
Paarden zijn vluchtdieren die in paniek weglopen. Wanneer uw paard angstig is, kan het heel moeilijk zijn om voldoende dichtbij te geraken om een verdovingspijltje te schieten. Maximaal 30 meter, verder kan niet! Verhalen over schoten van 50 tot 100 meter ver zijn toogpraat.
U bent aansprakelijk!
Denk er aan dat u steeds aansprakelijk bent wanneer uw dier schade veroorzaakt aan derden!
Indien uw paard of pony geen gevaar uitmaakt voor anderen en zich niet in een risicozone bevindt, is het verstandig te wachten tot het donker is. Hierdoor heeft het dier de tijd om te kalmeren en hoe kalmer het dier, hoe sneller de verdoving inwerkt. Daarnaast kunnen we de “licht-techniek” gebruiken om het paard opnieuw te vangen.
Deze techniek houdt in dat we het dier in de ogen schijnen met de koplampen van een auto of een sterke zaklamp. Op deze manier kan de dierenarts voldoende dichtbij naderen om een verdovingspijltje te schieten. Het is natuurlijk wel belangrijk dat we het dier kunnen blijven volgen als het wegloopt.
Wat na de verdoving?
Van zodra het dier slaapt, kunnen we touwen en een halster aanbrengen. Vervolgens antidoteren we de verdoving en zal het paard terug wakker worden en kan het met u weer naar de stal, trailer of wei.
Oef!
Heeft u nog vragen?
Voor spoedgevallen en andere verdoving-werken kan u ons altijd contacteren, via deze pagina!
Voor voorbeelden en vergelijkbare gevallen kan u altijd terecht op onze sociale media: Facebook en Instagram.