Jaarlingen en paarden verdoven in de weide
Jaarlingen in de weide zijn soms moeilijk op stal te krijgen of te vangen voor bijv. een vaccinatie. Wat we ook wel eens tegenkomen zijn veulens die door snelle groei in een halster ingroeien en zich zo kunnen kwetsen. Gelukkig zijn er oplossingen om jaarlingen en paarden te verdoven in de weide!
Jaarlingen en paarden verdoven in de weide is vaak interessant om uw dier even kort in slaap te brengen, zoals voor:
- Halsteren
- Wondverzorging
- Identificatie
- Vaccineren
- Ingrepen, zoals een castratie
Is mijn paard verdoven wel veilig?
Er bestaat wel wat controverse over de veiligheid van verdoving en anesthesie. Voor een goed begrip: er is wel degelijk altijd een risico. Verdoving is een korte onderdrukking van het bewustzijn waarbij uw paard doorgaans blijft rechtstaan en waarbij er lagere dosissen verdoving gebruikt worden. Bij anesthesie gaat uw paard wel degelijk liggen, zoals bijv. voor een ingreep zoals een castratie, en worden er hogere dosissen gebruikt.
Wanneer verdoving en anesthesie uitgevoerd worden met kennis en kunde is het doorgaans veilig. Het doet ons plezier om te zeggen dat sinds 2015 er nog geen dier is gestorven tijdens een verdoving en we voeren er jaarlijks veel uit.
Staande verdoving of sedatie
Er zijn doorgaans 2 manieren om jaarlingen en paarden te verdoven in de weide om een ingreep of een handeling uit te voeren. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen.
- Staand
- Liggend
Een staande sedatie is veiliger omdat het paard niet gaat liggen, maar heeft als nadeel dat het dier nog mobiel is en ev. nog kan weglopen. Een goede inschatting van de diepte van de verdoving is cruciaal en vereist ervaring. Wanneer we uw paard te vroeg benaderen zal het terug “wakker” schieten en weglopen. Het is belangrijk dat dit zo min mogelijk, of eigenlijk niet, gebeurd want dan zal de verdoving telkens minder goed werken.
Een liggende verdoving of veldanesthesie heeft het voordeel dat ingrepen en handelingen vlotter kunnen gebeuren omdat het paard immobiel is, maar heeft als nadeel dat er meer complicaties kunnen optreden (bijv. omvallen tijdens het terug wakker worden). In kliniekomstandigheden gebeurt deze recovery geassisteerd, d.w.z. met touwen en kussens. In het veld zijn deze omstandigheden uiteraard moeilijk na te bootsen.
Vaccinatie van op afstand
Als het slechts om een vaccinatie gaat, kan u er ook voor kiezen om het vaccin met een blaaspijp te laten toedienen, dan hoeft uw dier daarvoor niet onder verdoving als u dat niet wenst. Voor meer vragen en de exacte procedure van het vaccineren met de blaaspijp neemt u best eerst even contact met ons op.
Heeft u nog vragen?
Als u vragen heeft over hoe het in slaap brengen juist in zijn werk gaat, contacteer ons gerust vrijblijvend (klik op deze link)!
Voor voorbeelden van cases en verdoving opdrachten, kan u steeds terecht op onze sociale media: Facebook en Instagram.